CSU va evolua sub numele Universitatea Craiova, in toate competitiile

July 16, 2019

Nu am inteles niciodata procesul pentru reinfiintarea cluburilor de traditie in Romania. In Italia, e simplu, cluburile atunci cand dau faliment pot fii refondate de catre asociatii de suporteri care sa castige in justitie marca si palmaresul clubului si sa continue ca si cum nu s-ar fii intamplat nimic, doar ca in ligile inferioare. O metoda care a putut asigura unui club ca Parma revenirea in Serie A la doar 4 ani dupa falimentul din 2015, prin promovari consecutive. Aici, lucrurile sunt mai complicate. Pana acum, singuele echipe de traditie care au reusit sa renasca complet sunt UTA Arad, Petrolul Ploiesti, Universitatea Cluj si Arges Pitesti. La Farul Constanta, patronul are brandul, insa nu a putut adopta inca numele. La Rapid, situatia inca este incerta. La Otelul Galati, nici nu se pune problema unei reveniri. Insa cea mai complicata situatie este, de departe, la Universitatea Craiova, daca trecem peste “scandalul Steaua Bucuresti”, intre CSA si FCSB. 

Practic, echipa infiintata de autoritatile locale in 2013, introdusa direct in Liga 2 si promovata recent, reprezinta Craiova in prima liga. Anul trecut, si-a schimbat numele din Club Sportiv Universitatea Craiova in U Craiova 1948 Club Sportiv. Practic, pastrand, oarecum, denumirea de CSU Craiova, sub care era cunoscuta si pana acum. Recent, FRF a aprobat solicitarea clubului de a-si schimba numele din U Craiova 1948 Club Sportiv in Universitatea Craiova, pentru toate competitiile, inclusiv cele organizate de UEFA. Decizia se datoreaza victoriei clubului finantat de autoritatile locale in fata echipei lui Adrian Mititelu, FC U Craiova 1948, pentru dreptul de a folosi marca “Universitatea Craiova”.

Clubul devine, astfel, singurul care are dreptul de a folosi numele “Universitatea Craiova”. Cu toate ca nu dispune de palmaresul Stiintei dinainte de 1991. Cu alte cuvinte, utilizarea numelui este similara cu utilizarea numelui “FC Salzburg” de catre Red Bull Salzburg in cupele europene pentru politica anti-corporatii a celor de la UEfA. Iar din punct de vedere istoric, pot sa compar acest club cu actiala Olimpija Ljubljana, marea rivala a Maribor in Slovenia, care nu este aceeasi echipa ca cea care a fost desfiintata in 2005, insa are dreptul sa-i poarte numele, si-a atras suporterii si este considerata succesoarea legitima a clubului. Si care a reusit sa-si adjudece 2 titluri in Slovenia in ultimii ani, in ciuda unei dominatii autoritare a Maribor in fosta republica iugoslava. Cam asa e si situatia noii Universitatea Craiova, nu are legatura cu clubul care a ajuns in prima semi-finala a Cupei UEFA din istoria Romaniei. 

Cand ma gandesc la faptul ca situatia putea fii evitata in cazul in care Olguta si cu Mititelu se intelegeau de la bun inceput sa colaboreze pentru a creea o singura echipa, nici nu stiu cum sa ma simt. Este, cu toata sinceritatea, o situatie amuzant de trista. Cu toate ca CSU, pardon, Universitatea Craiova, a ajuns mai departe in comparatie cu ACS Poli Timisoara, aka fosta ACS Recas, a carei simpla achizitionare a brandului nu a fost suficienta. In ritmul acesta, Poli Timisoara este o poveste de mult incheiata in fotbalul romanesc.