CFR Cluj, sanctionata de UEFA pentru nerespectarea fair-play-ului financiar

July 8, 2019

Inca stau sa ma gandesc daca este sau nu adevarat. Ma amuza. Niciodata nu mi-am inchipuit ca o echipa din Romania ar putea fi sanctionata de UEFA tocmai pentru nerespectarea fair-play-ului financiar. Pentru meciuri trucate? Mereu. Romania avea la un moment dat cea mai mare cooperativa, cu alde Gloria Bistrita, Ceahlaul Piatra Neamt, FC Arges, Steaua, Dinamo, CFR Cluj. Roiau anii 2000 de blaturi. Insa, niciodata nu m-am gandit ca o echipa din Romania ar putea fi trasa la raspundere pentru o incalcare a reglementariilor fotbalului atat de science-fiction pentru fotbalul romanesc ca fair-play-ul financiar. Brusc, le-am vazut deja pe toate.

Da, practic, e inca o lovitura sub centura pentru CFR Cluj, la doar cateva zile dupa ce campioana s-a convins aproape sigur de eliminare in turul 1 preliminar al UEFA Champions League. Pentru ca, practic, nu ai cum sa castigi cu Astana, care a jucat in grupele cupelor europene atata timp in ultimii ani. Nu e Aktobe, s-o calce FCSB in picioare, dar in fine. Campioana Romaniei a fost anuntata de catre reprezentanții UEFA ca urmeaza sa fie sanctionata din cauza nerespectarii fair-play-ului financiar. Iar eu sunt inca in stare de soc in urma acestei stiri. 

Potrivit unui comunicat remis de catre UEFA pe site-ul oficial, conducerea CFR a fost de acord cu plata unei amenzi in valoare de 200.000 de euro. Evident, suma va fi retinuta din veniturile pe care ardelenii le vor obtine in cupele europene. Daca vor obtine ceva, avand in vedere parcursul dificil de care au parte sezonul asta. Plus ca se mai vorbea si de probleme financiare. Ca un bonus, sezonul urmator, CFR trebuie sa limiteze numarul de jucatori pe care ii poate trece pe lista pentru cupele europene. Astfel, tot pentru sezonul 2019-2020, gruparea din Gruia va putea inscrie doar 23 de jucatori. Ca o nationala la un tuneu final, in timp ce o echipa angrenata in cupele europene are dreptul sa puna 25 de jucatori pe lista pentru meciurile din UEFA. In mod normal.

CFR Cluj ramane “sub lupa” UEFA

Si, se pare ca asta nu e tot. UEFA ramane cu ochii pe CFR, a carei activitate financiara urmeaza sa fie monitorizata tot sezonul viitor, iar echipa va trebui sa dea explicatii pentru anii financiari 2017, 2018 si 2019. Bine, dincolo de ce am spus mai sus, poate era de asteptat, mai ales cand ma gandesc la anul financiar 2017. In care a fost acea infuzie de capital ce a scos CFR din insolventa, dupa care clubul a avut o campanie de transferuri extrem de costisitoare in vara in care a castigat al patrulea titlu.

CFR nu este singurul club acuzat de UEFA de astfel de practici. Sub vizorul forului european se mai afla si Olympique Marseille sau Kairat Almati, dupa ce anterior incheiasera acorduri Galatasaray Istanbul, Maccabi Tel Aviv şi Porto. Marseille va trebui sa plateasca in jur de  sase milioane de euro, dintre care doua milioane integral, iar restul de patru milioane urmeaza să fie conditionat de indeplinirea unor criterii financiare. Kairat va plati 600.000 de euro, achitarea a 400.000 de euro depinzand de indeplinirea unor conditii financiare.